Profvoetballers zijn nét mensen
Op je 20e ineens op jezelf gaan wonen, dat is snel volwassen worden
Na een seizoen interviews met de spelers van het eerste elftal van Sparta-Rotterdam voor Kasteelnieuws, het blad van de supportersvereniging is één ding duidelijk. Het zijn gewoon nét mensen.
Door corona waren er wel wat restricties, maar over het algemeen konden we een uur lang vrij praten. Over hun dromen, hun blessures, pijntjes en frustraties over het warm houden van de reservebank. Maar ook over hun persoonlijke ambities voor een carriere ná het voetbal, en over hun gezin. Want voetballers kunnen tot 35/36 jaar op het hoogste niveau mee, daarna is het veelal klaar.
En dan hebben ze nog een heel leven voor zich waarover ze vóór het einde van hun actieve loopbaan al móeten nadenken. Gaan ze een studie volgen, een eigen bedrijf opzetten, of tóch een trainersdiploma halen en proberen hun passie en ervaring op de jeugd van Sparta-Rotterdam over te brengen. Als de club daarin ook wil meewerken natuurlijk.
Zaakwaarnemer
Waar leeftijdgenoten tussen 20 en 25 vaak nog bij hun ouders wonen en met een partner voorzichtig op zoek gaan naar een huisje om een gezinnetje te stichten hebben voetballers op dat moment ingrijpende beslissingen te nemen. De zaakwaarnemer en de club zijn partijen die een grote invloed hebben op hun leven en dat leven ineens 180 graden kunnen draaien.
Zo verhuisde de nog alleenstaande Lennart Thy (1992) na flink wat seizoenen Werder Bremen in 2018 van Duitsland naar Zwolle om een aantal seizoenen bij PEC te spelen. Daar ontmoette hij zijn vrouw Pascalle en nu wonen ze met kind in Rotterdam. Maar doorvoor speelde en woonde hij ook nog een half seizoen in Turkije, waar het avontuur lonkte.
Het privéleven is dus vaak onderhevig aan de grillen van de 10-15 jaar actieve profvoetballoopbaan, met plotselinge verhuizingen die daar bij horen. En dat moet je als partner en kinderen maar aankunnen. De andere kant van de medaille is natuurlijk de luxe die je je als profvoetballer kunt veroorloven, omdat je een goed salaris van de club krijgt (minimaal 14.000 euro per maand) en daarnaast je eigen persoon als merk kunt uitbuiten met kleding- en schoenensponsors. In die 10-15 jaar stroomt het geld dus wel goed binnen.
Zware opgave
Voor jonge spelers, tussen 17 en 20, is het begin van hun voetballeven dus ook een periode van versneld volwassen worden. Op jezelf gaan wonen, in een vreemde stad, vaak alleen. En de coronamaatregelen hielpen daar niet bij, zeg maar. Zo reed keeper Maduka Okye in de zomer van 2020 in zijn witte Mercedes bij zijn ouders in Duitsland weg, richting Rotterdam, betrok zijn flat op het Marconiplein en zat daar ineens moederziel alleen 21 hoog in een vreemde stad. Maandenlang was Facetime de enige contactmogelijkheid. Voor een Nigeriaans familiemens een loodzware opgave.
Het was een mooi seizoen voor Sparta-Roterdam, eindigend op de 8ste plek van de Eredivisie. En het was erg leuk om de supporters daar met deze spelersinterviews deelgenoot van te kunnen maken. Vanaf september weer een seizoen!

